Which is the Best Java Web Framework ?

Java - Interview Questions and Answers on Inheritance

Q1.  Does Java support Multiple Inheritance ?

Ans. No, Java doesn't support multiple inheritance. Interfaces does't facilitate inheritance and hence implementation of multiple interfaces doesn't make multiple inheritance. 

Q2.  Why java doesn't support multiple Inheritance ?

Ans. class A {
      void test() {
          System.out.println("test() method");
      }
}

class B {
         void test() {
            System.out.println("test() method");
         }
}

Suppose if Java allows multiple inheritance like this,

class C extends A, B {
}

A and B test() methods are inheriting to C class.

So which test() method C class will take? As A & B class test() methods are different , So here we would Facing Ambiguity.

Q3.  Are constructors inherited? Can a subclass call the parent's class constructor? When?

Ans. You cannot inherit a constructor. That is, you cannot create a instance of a subclass using a constructor of one of it's superclasses. One of the main reasons is because you probably don't want to override the superclasses constructor, which would be possible if they were inherited. By giving the developer the ability to override a superclasses constructor you would erode the encapsulation abilities of the language.

Q4.  Can we reduce the visibility of the inherited or overridden method ?

Ans. No.

Q5.  Which of the following is tightly bound ? Inheritance or Composition ?

Ans. Inheritance.

Q6.  Does a class inherit the constructor of its super class?

Ans. No.

Q7.  What are the difference between composition and inheritance in Java?

Ans. Composition - has-a relationship between classes.
Inheritance - is-a relationship between classes.

Composition - Composing object holds a reference to composing classes and hence relationship is loosely bound. 
Inheritance - Derived object carries the base class definition in itself and hence its tightly bound.

Composition - Used in Dependency Injection
Inheritance - Used in Runtime Polymorphism

Composition - Single class objects can be composed within multiple classes.
Inheritance - Single class can only inherit 1 Class.

Composition - Its the relationship between objects.
Inheritance - Its the relationship between classes. 


Q8.  Which of the following Java feature promotes Code Re usability ?

 a. Abstraction
 b. Encapsulation
 c. Inheritance
 d. Polymorphism


Ans. Inheritance

Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
comments powered by Disqus




×

Try our new Java Interview Questions Search Tool.

There are more than 1000 questions with practice tests.

It's updated daily and It's Awesome.


×

Try our new Java Practice Test tool.

There are more than 200 questions and expanding quickly. It's updated daily and It's Awesome.